image
Share to Facebook tweet

  Vissza

A múlt héten újra körbejárta a világot - és a magyar sajtót is - egy korábbi HOAX aktualizált változata: miszerint a sok napelemes rendszer és a napfogyatkozás találkozása zavart fog okozni az áramellátásban.

Anélkül, hogy elkezdenénk a részletes tapasztalatokat és adatokat elemezni, könnyen belátható, hogy ez megint egy gyengén felépített szenzációhajhászás.

Kicsit gondolkodjunk el azon, hogy hogyan működik az elektromos energia elosztása és termelése.

Adott egy ország, pl.: a napelemektől súlyosan sújtott Németország. 80 millió ember fogyasztja változatosan és előre be nem jelentett rendszerben az áramot. Ezzel egy időben erőművek rendszere igyekszik előállítani a szükséges energiát.

Bármikor előfordulhatnak drasztikus, váratlan változások a fogyasztásban és a termelésben is. Gondoljunk csak az időjárásra. Egy meleg tavaszi napon hirtelen beborul és lehűl az idő: lámpák ezrei kapcsolódnak fel, elektromos fűtőkészülékek indulnak el stb. Vagy fordítva - kisüt a nap: klímaberendezések kezdik falni a kWh-kat. A végtelenségig lehetne sorolni a szokványos élethelyzeteket, ami megváltoztatja a fogyasztást.

Mit tesz ilyenkor az ellátó rendszer? Aktiválja az erre méretezett, tervezett, fejlesztett rendszerek sokaságát, ami kiegyenlíti a fogyasztás és termelés közötti különbségeket.

A teljesség igénye nélkül:

Ha kevés az áram: elindulnak kisebb, gyorsan szabályozható erőművek. Lekapcsolnak néhány erre kijelölt nagy fogyasztót, vagy ellátó rendszert, aminél ez nem okoz problémát. Aktiválják a tároló rendszereket.

Ha sok a termelés, kevés a fogyasztás. Lekapcsolják vagy leszabályozzák az erre kijelölt erőműveket. Kiadják a jelet az olcsó vagy ingyen áramra váró speciális fogyasztóknak. (Smart-grid)

Teljesen kiforrott rutinszerű folyamatok ezek. Ehhez képest a mostani napfogyatkozás, mindössze annyiban különbözik, hogy pontosan tudtuk előre, hogy hol és milyen mértékben borul be az ég.

Mikró szinten sok tízezer háztartásban működnek olyan automata rendszerek (nem Magyarországon) amelyek pici akkumulátoros tárolókkal önmagukban képesek kikorrigálni a különbözeteket.

Hazánkban a jelenleg (2015 tavasz) működő kb. 40-50 megawattnyi fotovoltaikus erőmű jelentéktelen, elhanyagolható arányt képvisel a teljes áramtermelésből. Még a teljes kapacitás kiesése esetén sem kéne az MVM-nek, vagy a hálózati engedélyeseknek (ELMÜ, E-ON stb.) semmilyen extra intézkedést bevezetnie. Az egyes HMKE-k ("háztartási méretű kiserőmű") amúgy látványosan reagáltak a csonka nap látványára.

Nézzünk meg néhány konkrét magyarországi helyzetet:

Így változott meg két dél magyarországi napelemes rendszer teljesítménye pénteken.

Makó:

Makó napelem

 

Ruzsa:

Ruzsa PV

 

Mivel szép, derült napsütéses idő volt, jól kirajzolódott a haranggörbe „sérülése”.

Egy hasonló eloszlás Budakalászról:

Budakalász PV

Ezek pedig a Stiebel Eltron budaörsi irodájánál mért adatok.

Péntek:

STE PV

 

A napfogyatkozás „maximumánál” közel 50%-os teljesítmény csökkenés látható. Viszont az egész jelenség mindössze kicsit több mint 2 órán át tartott.

A komplett (napi) teljesítmény kiesés kereken 10% volt.

Így nézett ki másnap a majdnem tökéletes "harang-görbe".

Szombati PV hozam

Ehhez képest egy kicsit borongósabb nap, kedvezőtlen időjárása ennek a veszteségnek a sokszorosát okozza.

Például a vasárnapi kevésbé erős napsütés 47%-kal csökkentette a napi hozamot.

vasárnap PV teljesítmény

 

Győző Miklós

2015. március 23.

 

A legújabb napelem tipus (2016. május) Tegreon 265p

brown line