image
Share to Facebook tweet

  Vissza

Utoljára másfél éve írtunk a XIII. kerületi beruházásról. Akkor még csak elképzeléseink voltak arról milyen lesz működés és használat közben.

passzivhaz_cim

 

Az önkrományzat teljesen önálló finanszírozásból építette meg a 40, 50 és 60 m2-es lakásokból álló épületet, sem a központi költségvetésből, sem EU-s forrásból származó pénz nem került felhasználásra.

A lakások átlagos építési költsége 23 millió Ft, ami ezen a műszaki színvonalon nem mondható drágának.

A szakemberek megpróbálták megbecsülni az üzemeltetési költségeket, de nagy bátorság kellett hozzá, hogy le is írják.

Mindenki - akinek elmeséltem, hogy éves viszonylatban 50.000 Ft. alatti rezsi költséggel számolunk lakásonként - kinevetett.

Itt az ideje, hogy kiderüljön, hogyan alakult a valóság a tervekhez és vágyakhoz képest.

Csütörtökön a legnagyobb kánikulában érkeztem a Jász utcai házhoz. Árnyékban 38 fok, a napon pedig 5 perc is elég, hogy hőgutát kapjon az ember.

Az utcáról nézve modern, egyszerű, nem-hivalkodó az épület. Masszív vasrácsok védik a behatolási pontokat. Elsőre túlzásnak éreztem, de mint később kiderült, sajnos nem felesleges.

passzivhaz_az_utcarol

Oláh Péter úr engedett be és vezetett végig az épületen. A design jól látható a képeken is, talán felesleges róla sokat beszélni. Nekem személy szerint nagyon tetszik, de elég megosztó.

passzivhaz_folyoso

Sokan ridegnek találják a „látszóbetont” és a minimalista külső formákat. Tény, hogy bármelyik nyugat-európai nagyváros modern negyedében feltűnés nélkül elvegyülhet a ház – hogy ez dicséret vagy kritika, döntse el mindenki maga.

passzivhaz_belulrol

Minket leginkább épületgépészeti szempontból érdekelt a projekt.

A kazánházban csendben pihentek a Stiebel Eltron WPF hőszivattyúk. Nyár közepe van, ha nem kell melegvizet csinálni, akkor a hőszivattyúk nem mennek. Csak a keringető szivattyúk hordják fel a hideget a föld alól a szondákból. Az enyhítő hűvöset a légkezelők hőcserélői és felületfűtés csövei juttatják a lakásokba. Mindezt szinte ingyen, hiszen csak a keringető szivattyúk és a ventillátorok fogyasztják az áramot. Az egyik üres lakásba belépve saját bőrömön bizonyosodtam meg róla, hogy teljesen kielégítő a hűtés (még ilyen extrém melegben is). Nem a split klímáktól megszokott száraz fagyos lehelet, hanem a mennyezetfűtéses rendszerekből ismerős kellemes pincehideg.

passzivhaz_kazanhaz

Szabó Tamás – a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője válaszolt a kérdéseimre:

 

Gy. M.: Lőjük le a poént, amire mindenki kíváncsi! Mennyi a rezsi?

Sz. T. :

Az elmúlt hét hónap tapasztalata alapján átlagosan bruttó 2.440 Ft/hó a fűtési költség lakásonként. Tekintettel arra, hogy az elmúlt hét hónap a fűtési szezont foglalta magába, valószínűsíthető, hogy az éves fűtési költség 20.000 Ft körül alakul.

 

Gy. M.: Hány lakásba költöztek be eddig, mennyire van „teltház”?

Sz. T. :

A 100 lakásos passzívház jelenleg 67 %-os kihasználtságú. Négy fordulóban pályáztattuk eddig a lakásokat és az igen szigorú feltételrendszer miatt lassan töltődik a ház, viszont olyan bérlők költöznek be, akiktől a rendeltetésszerű használat és a bérleti díj teljesítése elvárható.

 

Gy. M.: Melyek ezek a szigorú feltételek?

Sz. T. :

A passzívház lakásainak bérbeadására kiírt pályázaton részt vehet minden cselekvőképes, a pályázat benyújtásának határnapján nagykorú Európai Uniós állampolgár, bevándorlási, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy,

 

a) aki lakás leadását tudja vállalni úgy, hogy

- XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló komfortos, összkomfortos, félkomfortos vagy komfort nélküli bérlakással rendelkezik, melynek bérleti jogáról a pályázat elnyerése esetén a XIII. Kerületi Önkormányzat javára térítés nélkül lemond (fecskeházi lakóegység bérleti joga nem ajánlható fel), vagy

- saját – vagy együtt költöző Bérlőtárssal közös – tulajdonú, per- és tehermentes, komfortos vagy összkomfortos, Budapest közigazgatási területén található, beköltözésre és életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakással rendelkezik, melynek tulajdonjogáról a XIII. Kerületi Önkormányzattal kötendő csereszerződés keretében térítési igény nélkül lemond,

b) aki vállalja a bérleti szerződés megkötésekor a lakásra megállapított

- 2 havi bruttó lakbérnek megfelelő óvadék megfizetését és

- Az Önkormányzat által megállapított bérleti díj megfizetését,

c) akinek és a vele együttköltöző közeli hozzátartozóinak a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban az egy főre jutó jövedelme eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

- egyedül költöző esetében az                       5-szörösét

- két vagy több együttköltöző esetében a      2-szeresét

d) aki köztartozással, vagy a XIII. Kerületi Önkormányzattal és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel szemben semmilyen tartozással nem rendelkezik,

e) Aki vállalja a Passzívház házirendjében és a lakás- és helyiséghasználati útmutatóban előírt egyedi kötelezettségek teljesítését.

 

Gy. M.: Ez egy nagyon kellemes, és rendkívül olcsón fenntartható lakókörnyezet. Sokba kerül ez a bérlőknek?

Sz. T. :

A bérleti díj a 2015. évben 867 Ft + ÁFA/m2.

 

Gy. M.: Bevallom, nekem nagyon tetszik az épület, hogyan viszonyulnak hozzá a bérlők?

Milyenek a tapasztalatok lakók szemszögéből? Voltak fennakadások, problémák esetleg üzemzavarok?

Sz. T. :

A lakók nagy általánosságban meg vannak elégedve a környezettel és a ház által nyújtott szolgáltatásokkal. Télen a fűtést jónak tartották és nyáron a lakások hűtése is megfelelőnek bizonyul. A felvonók rendben működnek.

A kaputelefon és a kapu nyitó- zárószerkezete üzembevétel kezdetétől párszor meghibásodott. A hibákat minden esetben garanciálisan javíttatjuk. A biztonság javítása érdekében kamera- és riasztórendszer beszereléséről intézkedtünk, a kamerák már rögzítenek.

Néhány lakásban előfordult, hogy a fürdőszoba padló összefolyója nem megfelelően működött – a bűzelzárón keresztül a lefolyó szaga érezhető volt, a hibát garanciában javíttatjuk.

Ami nagyon sajnálatos, hogy a házban a kerékpártárolóból 4 kerékpárt tulajdonítottak el, és a mélygarázsban 1 gépkocsit feltörtek, például ezért is került sor kiemelt gyorsasággal a kamerarendszer kiépítésre.

2014. december 31-én a nagy hideg bekövetkeztével valamennyi légkezelő előfűtő kalorifer berendezése elfagyott és tönkrement. A szekunder fűtővíz elfolyt a rendszerből a fűtésszolgáltatás leállt. A fűtés helyreállítása 6 órán belül helyreállt. A kaloriferek garanciális cseréje 2015. március 23-án megtörtént. A lakók nem észlelték a műszaki problémát.

B épület szennyvízelvezetője nem megfelelően működött, de a bejelentések után a hibát garanciálisa elhárították.

 

Gy. M.: Gondolom, a legtöbb érdeklődő el sem hiszi, de minimum megdöbben a fűtési költségek hallatán. Kaphatnánk néhány konkrét számot az energiaköltségekről?

Sz. T. :

Tájékoztató jellegű monitoring adatok:

 

Fűtés Ft/KWh

2015. január 11,00 Ft + Áfa

2015. február 11,32 Ft + Áfa

2015. március 10,99 Ft + Áfa

2015. áprlis 11,82 Ft + Áfa

2015. május 0

 

Gy. M.: Köszönjük a válaszokat!


Az épületben üzemelő Stiebel Eltron geotermikus rendszer leírása:

Fűtés:

2 darab Stiebel Eltron WPF 66 geotermikus hőszivattyú

Passzív hűtés a talajszondák segítségével.

 

hmv (melegvíz):

1 darab Stiebel Eltron WPF 35 geotermikus hőszivattyú

 

20 darab 125 méter mély talajszonda

 

2015. július 10.

 

Győző Miklós

 

Korábbi írásunk a témában: link

 

brown line