image
Share to Facebook tweet

  Vissza

Amióta megismertük a hőszivattyúzás fogalmát, azóta rendszeresen merül fel a kérdés: Mennyi ideig fog ez működni. Jogos az érdeklődés, hiszen fűteni lehet gázzal is, és egy kazán olcsóbb, mint egy hőszivattyú. A drágább beruházás költség az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett előbb utóbb megtérül, de mit ér az egész, ha a készülék csak rövid ideig üzembiztos.

Magyarországon mindössze 12-15 éve váltak hétköznapivá a hőszivattyúk, maga ez a szó is szinte ismeretlen volt a 90-es évekig. Így nehéz hosszú távú tapasztalatokat gyűjteni.

Ha valami igazán meggyőzőt akarunk mutatni, akkor Németországban kell körbenézni.

1979/1980 Olajválság. Az olaj és gáz árak felrobbantak”. Ebben az időben eszmélt rá először az átlagember az energiahordozó készletek végességére. Vajon létezik alternatíva?

ház1982

Levegő – olaj helyett

A Gredler család 1982-ben kezdett családi-ház építésbe a baden-würtenberg-i Bruchsal-ban. Egyértelmű döntést hoztak: nem akarnak a véges energiaforrásoktól függeni. Hermann Konrad villanyszerelő támogatta a családot ebben a döntésben. A mesterképzés alatt ismerte meg a Stiebel Eltron márkát. A szakember egy levegő-víz hőszivattyút javasol, amivel függetlenné válnak a gáztól és az olajtól. Ekkor már 1 éve működött Hermann saját hőszivattyúja, amit magának szerelt be és csak jókat tudott róla mondani. A Gredler család meg lett győzve. Rövidesen beépítettek egy WPL 23-as készüléket az új házba.

öregwpl23

33 évvel később újra egymás mellett ül Sigrid Gredler és Hermann Konrad. Újra a régi téma kerül elő: a két hőszivattyú. „Ez csak megy, megy és megy” - mesél Sigrid az ő „drágaságáról”. „A megfelelő technikát választottuk” – teszi hozzá Hermann.

gredlers

33 éve tartja melegen a 300 m2-es házat a környezetbarát fűtéstechnika. „Az első tél pedig különösen fagyos volt, de a hőszivattyú kiválóan működött”- emlékszik vissza a 79 éves tulaj. Bár manapság az olajárak normalizálódtak nem bánta meg a döntését. „Ez a technika hűségesen kiszolgált az éveken keresztül. Nem bántam meg, sőt le vagyok nyűgözve!”

2015.09.15.

brown line