image
Share to Facebook tweet

  Vissza

A Wienerberger –Magyarország egyik legjelentősebb építőanyag gyártó és forgalmazó cége- pár évvel ezelőtt kezdődött előkészítő és kutató munka után 2014-ben úgy döntött, hogy egy mintaházat fog építeni.

e4ház

A projekt célja egy olyan épület megvalósítása, amely a várhatóan 2021-ben életbe lépő rendkívül szigorú energetikai előírásoknak is megfelel. A projektnek az „E4 ház” nevet adták, amely az épület 4 fontos tulajdonságára utal:

Energia-hatékony, Élhető, Egészséges, Elérhető.

Az épületfilozófia ötletgazdája - a Wienerberger - cégcsoporton belül számos gyártó segítségét, technológiáját, anyagait is igénybe tudta venni, de természetesen szükség volt külső szakértőkre is.

Cégünk - a Stiebel Eltron - örömmel vállalta el az egyik legfontosabb részegység: a hőszivattyús- és a szellőztető-rendszer szállítását.

gépészet

A ház a kiváló minőségű falszerkezeteknek, nyílászáróknak köszönhetően alacsony hőigényű – így nem volt nehéz dolgunk, hogy egy alacsony költséggel, de hatékonyan üzemeltethető hőszivattyút válasszunk.

WPL10ac

A WPL 10 AC levegő/víz hőszivattyú egy 200 literes puffer-tartályon keresztül kapcsolódik a szekunder rendszerhez. A fürdővíz (HMV) egy nagyfelületű hőcserélővel ellátott 300 literes közvetett fűtésű tárolóban készül. A hőszivattyús rendszer hatékonyságát tovább növeli, hogy a leolvasztás nem közvetlenül elektromos árammal történik.

kazanhaz

Az alkalmazott hőleadó rendszer a hőszivattyúkhoz legjobban illeszthető felület fűtés és hűtés. Vegyesen vannak padlófűtési körök és a mennyezetet lehet fűtésre és hűtésre is használni. A nyári páralecsapódás elkerülését a FEK szabályzó egység biztosítja.

Mivel az épület a megfelelő nyílászáróknak és határoló szerkezeteknek köszönhetően légtömör – elkerülhetetlen volt a gépi szellőzés kiépítése. A családi ház méreteihez és a benne lakó (most már) 5 fős család igényeihez az LWZ 170 E plus készüléket választottuk az LFK fém lapos csatornával.

LFK laposcsatorna

Ez a készülék rendkívül hatékonyan működik, a hővisszanyerő hatásfoka 90%-ot is meghaladhatja. A készülék extrém hideg téli napokon is működőképes maradhat a beépített elektromos előfűtésnek köszönhetően.

A kivitelezés rendkívül profin zajlott. Az épületgépészetért felelős Miskolczy Energiatervvel is kiváló volt az együttműködés.

Miskolczy

A minden tekintetben kompromisszum-mentes családi ház határidőre elkészült, a ház kulcsait átvehette az építtető család.

A működési tapasztalatokról a következő években rendszeresen be fogunk számolunk.

 

Győző Miklós

 

2015. november 5.

brown line