a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

q

r

s

t

u

v

w

x

y

z

H tarifa
black up arrow
2010. január 1-től kedvezményes "H" tarifát vezettek be az E-ON, DÉMÁSZ, ELMÜ, ÉMÁSZ szolgáltatási területein. A Közlekedési , Hírközlési és Energiaügyi Miniszter 70/2009.(XII.4.)KHEM rendelete a villamosenergia-piaci egyetemes szolgáltatás árképzéséről, valamint az egyetemes szolgáltatás keretében nyújtandó termékcsomagról szóló 44/2008.(XII.31.)KHEM rendelet módosításának értelmében:2010 év tavaszától országszerte elérhető lesz egy új "H" jelű tarifa, amelyet főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet majd igénybe venni. Az új tarifa kizárólag a fűtési idény alatt lesz választható, és a díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt legalacsonyabb "B" tarifájáé (közismert nevén: éjszakai áram), amelyet a normál lakossági tarifa (A1 jelű díjszabás) 70%-ban maximál az új rendelet.
A H tarifa aktuális díja (2011. szeptemberben) 30,01 Ft. (Elmü) 30,42 Ft. (EON)
HMV
black up arrow

Használati Meleg Víz  - rövidítése. Azaz a villanybojler, napkollektor, gázkazán, vagy hőszivattyú által termelt meleg vagy forró fürdő-, mosogató-, kézmosóvíz összefoglaló neve.

Hősugárzás
black up arrow

A hőterjedés egyik fajtája.

Hősugárzás során az energia elektromágneses hullám formájában terjed. A hősugarak terjedéséhez nincs szükség közegre. Ez a domináns hőterjedési folyamat az ún. felületfűtések esetében. Ezért ezek különösen alkalmasak alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek hőleadójának.

Hőszivattyú
black up arrow

A hőszivattyú egy a Carnot körfolyamat alapján működő fűtőkészülék. Működési elvéből adódóan a szükséges hőt nem gáz vagy más energiahordozó elégetéséből nyeri, hanem az úgynevezett környezeti hőt hasznosítja. Ez azt jelenti, hogy pl.: talajból vagy a levegőből (annak lehűtése árán) "kiszivattyúzza".

brown line